Пт. Жов 18th, 2024

Не місце на борту: топ 10 предметів, які не можна перевозити світом

Від TravelMan Вер 18, 2024
Що не варто брати на борт літака

Збираючись у подорож і старанно упакувавши багаж, часто ми й не підозрюємо, що веземо з собою контрабанду. Прості побутові речі можуть опинитися під суворою забороною у перевізників або митних служб. Ціна необачності велика – від втрати значущого для нас предмета до великих штрафів і навіть тюремного ув’язнення. У цій публікації розповімо, що точно не варто брати з собою на борт. Топ 10 заборонених предметів складаються як із передбачуваних, так і з несподіваних речей.

Зброя

Вогнепальну та холодну зброю точно не пропустять у ручну поклажу під час авіаперельоту. Спрацьовують стандартні алгоритми боротьби з терористичною загрозою. Великі залізничні та автобусні компанії також підкреслюють заборону на перевезення зброї на своїх сайтах.

З вогнепальною зброєю все зрозуміло, а ось щодо холодної можуть бути питання. Якщо купили швейцарський ніж і везете його в подарунок, чи стануть його конфісковувати? Його точно не варто брати в ручну поклажу на літак, а в багаж небезпечний сувенір мають прийняти. Просто узгодьте з перевізником свій особливий вантаж заздалегідь.

Іноді під категорію «зброя» в розумінні служб безпеки аеропорту потрапляють навіть звичайнісінькі предмети. Наприклад, ножиці або пилка для нігтів. Їх теж краще здати в реєстрований багаж. Якщо подорожуєте з однією ручною поклажею, подбайте, щоб леза ножиць не перевищували шість сантиметрів, у такому разі буде шанс провезти їх із собою.

Дивовижною забороною може здатися виключення зі списку допустимих на борт літака, поїзда й автобуса іграшкових пістолетів. Будь-яка імітація зброї в салоні заборонена. Вона може викликати паніку і спровокувати застосування антитерористичних алгоритмів.

Вибухові речовини

Валізи в аеропорту
Не завжди виходить подорожувати без нічого. Що більше багажу – то вища ймовірність, що в ньому опиниться забороненка

Ви мисливець і вирушаєте за трофеями на африканське сафарі? Пройшовши непросту процедуру узгодження перевезення зброї в реєстрованому багажі та радіючи подорожі разом із вірною гвинтівкою, вже в аеропорту буде неприємним сюрпризом виявити – набої, порох і мисливські капсулі ніяк не можна перевозити.

Якщо про перевезення зброї в багажі ще можна домовитися з компанією, то боєприпасам однозначно загориться червоне світло.

На вибухові речовини під час перевезень діє одна з найсуворіших заборон. Жодних винятків – про придбання мисливських атрибутів доведеться подбати в країні призначення. Також заборонено перевозити піротехніку – феєрверки, петарди і навіть бенгальські вогні.

Легкозаймисті рідини

Запальничка-талісман
Запальничку-талісман краще залишити вдома. З великою часткою ймовірності її вилучать на контролі безпеки аеропорту

Причина відмови в їхньому перевезенні аналогічна вибуховим речовинам – небезпека детонування і пожежі. Тому ризикувати безпекою всього транспортного засобу заради вашої улюбленої запальнички ніхто не буде, і її краще залишити вдома.

Одноразову газову запальничку іноді можуть допустити в ручну поклажу, а бензинову – ні. У реєстрованому багажі все навпаки: є шанс, що не вилучать бензинову запальничку (вона має бути порожньою), а газовій там не місце. Рідини для заправки і тієї, і іншої точно брати не варто. У найсуворіших аеропортах можуть вилучити навіть коробок сірників.

У літаках, поїздах і автобусах під забороною хімічні склади (кислоти, луги), автомобільні рідини (від антифризу до бензину) і балончики для самооборони.

Предмети антикваріату

Кожна країна піклується про свою культурну спадщину і прагне запобігти її розкраданню. Тому від держави до держави встановлено суворі правила вивезення предметів старовини, що мають історичну цінність. Особливо на такий багаж звернуть увагу в аеропорту.

Ті, хто перевозить багатомільйонні картини з собою, зазвичай знають закон і мають дозволи на вивезення предметів мистецтва. Інші ж, купивши прекрасну лампу Аладіна і намагаючись відвезти її додому як сувенір, не підозрюють, що порушують закон. Щоб уникнути оказій, ознайомтеся з митними правилами країни виїзду. Зі США заборонено вивозити скульптури доколумбової епохи, артефакти корінних американців, ікони візантійського періоду і деякі інші предмети.

Читайте також:  Поради для подорожей без знання мови

Повертаючись з екзотичних країн, не намагайтеся захопити з собою шкури тварин, предмети зі слонової кістки і вироби з крокодилячої шкіри, якщо тільки у вас немає спеціального дозволу. І справа тут не в позиції перевізника, а в митних правилах, яких компанія змушена дотримуватися.

Екзотичні тварини та рослини

Екзотичні папуги
Утримайтеся від наміру привезти екзотичного вихованця з поїздки. Для них потрібні спеціальні дозвільні документи. А приматів, небезпечних амфібій і рептилій і зовсім не пустять на борт і в багаж

10 липня 2024 року китайська митна влада затримала пасажира, який намагався ввезти в материковий Китай із Гонконгу 100 живих змій. Їх сховали в мішки, що були в штанах контрабандиста. І це далеко не перший подібний випадок!

Теоретично отримати дозвіл на транспортування рідкісних представників флори і фауни можливо. Але найчастіше цим займаються професійні заводчики. Для звичайних туристів оформлення проїзних документів для улюбленого рідкісного папужки – клопітка справа.

Якщо ви все ж вирішили піти цим непростим шляхом, для правильного транспортування необхідно оформити дозвіл CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори), ветеринарний сертифікат про відсутність хвороб і документ про походження, що підтверджує законність купівлі-продажу. Але навіть наявність усього значного списку паперів не гарант. З великою часткою ймовірності на пасажирському рейсі відмовлять у посадці отруйним рептиліям, крокодилам і приматам.

А що ж звичайні мурзики і кульки, чи можна їм на борт? На літаках найчастіше так. З автобусами і поїздами складніше. Багато перевізників суворо забороняють провезення навіть мініатюрних домашніх улюбленців.

Ртутний градусник і деякі ліки

Турбота про здоров’я і передбачливість у поїздці – важливі супутники вдалої подорожі. Логічно під час зборів помістити в аптечку градусник. Але подбайте, щоб термометр був електронний. Ртутний на борт не допустять через ризик пошкодження та отруєння пасажирів ртуттю.

Проконтролюйте склад своєї похідної аптечки. Деякі ліки в ній можуть підпадати під заборону в країні призначення.

Уважними необхідно бути щодо лікарських засобів, особливо психотропних і наркотичних. Вимогливою буде служба безпеки в країні призначення. Рецептурні ліки повинні міститися в оригінальній упаковці, без пошкоджень і мати припис лікаря. Правильним буде вивчити список заборонених речовин. Спроба провезти їх, навіть для особистого користування, може обернутися серйозними проблемами із законом.

Літій-іонні батареї великої ємності

Павербенк великої ємності
Пауербенки часто стають заручниками пильної служби безпеки. У зоні ризику прилади з потужністю від 100 Вт/год

Варто бути уважними, якщо берете з собою в поїздку техніку. Частина приладів може залишитися на землі, породжуючи сумні думки про втрату улюбленого пристрою.

З 2016 року Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) ввела обмеження на перевезення літій-іонних акумуляторів. Об’єктами ретельного огляду можуть стати потужні ноутбуки, знімні батареї і, особливо, пауербенки. Якщо батарея має потужність понад 160 Вт/год, вона з великою часткою ймовірності залишиться в руках пильної служби безпеки. Деякі авіакомпанії обмежують ємність акумуляторів до 100 Вт/год. Вивчіть перед подорожжю правила провезення подібної техніки у конкретного перевізника.

Є обмеження і на кількість батарей. Воно встановлюється залежно від компанії від 10 до 15 штук на людину.

З інших популярних електронних предметів відзначимо заборону на провезення в багажі електронних сигарет. Їх потрібно перекласти в ручну поклажу. Користуватися на борту подібними пристроями заборонено.

У багаж же доведеться здати блендер, монопод, штатив і селфі палицю. Їхні колючі та ріжучі компоненти можуть створити загрозу життю пасажирів. Перший раз на борту літака? Читайте нашу добірку порад і лайфхаків.

Читайте також:  10 ПОРАД ДЛЯ МАНДРІВНИКІВ-ПОЧАТКІВЦІВ

Абсент

Подорожуючи з Чехії або Нідерландів багато туристів замислюються – а чи не порадувати близьких чарівним напоєм, абсентом. На тих, хто відповів ствердно, чекає гірке до пари абсенту розчарування. У низці авіакомпаній його заборонено брати на борт, навіть придбаний у Duty Free.

Жорсткими правилами щодо абсенту володіють Сполучені Штати Америки. На етикетці зеленого напою не повинно бути найменування «абсент». Він має бути вільним від туйону (одного з основних компонентів класичного напою). Картинки на пляшці не повинні проєктувати зображення галюциногенних, психотропних або таких, що змінюють свідомість, ефектів. Щось із цього присутнє на етикетці? Пляшку конфіскують.

Менш жорсткі правила діють щодо іншого алкоголю. Ви не зможете пронести в ручну поклажу свій алкоголь (та й будь-яку рідину) понад 100 мл, але можна придбати спиртовмісний сувенір у магазині Duty Free. Розпивання свого алкоголю на рейсах суворо заборонено, про це повідомляють під час купівлі авіаквитків або на стадії реєстрації. Аналогічні правила діють на залізничному та автобусному транспорті.

Сирі м’ясні та рослинні продукти

Рослинні продукти
Взяті на перекус сирі фрукти й овочі можуть накликати на власника штраф – багато країн забороняють ввезення сирих продуктів харчування

Служба безпеки пункту відправлення або персонал перевізника вам і слова не скажуть, глянувши на п’ять кілограм сирих баварських сосисок у вашому багажі – везіть на здоров’я. А ось під час перетину кордону виникнуть проблеми. Уся справа в санітарних правилах, що обмежують ввезення сирих продуктів і попереджають, тим самим, поширення хвороб.

З кожним роком правила щодо сирих продуктів харчування у митних служб стають дедалі жорсткішими. Краще не ризикувати.

Епідеміологічна служба США скаржиться: одне ввезене туристом без задньої думки яблуко в 1980-ті роки обійшлося штату Каліфорнія в $100 мільйонів. Разом із яблуком у Штати з Європи перекочувала середземноморська плодова муха, яка стрімко поїдала фруктовий урожай західного узбережжя Америки. Тому американська влада дуже сувора до спроб провезення фруктів, овочів і м’ясних продуктів на свою територію з-за кордону. На перший раз недбайливий турист заплатить штраф у $300. Замислюєтеся про переселення США? Найпростіший і найдоступніший спосіб – участь у лотереї Green Card. Ми підготували гайд і цікаві факти про неї.

Жорстка санітарна практика поширена по всьому світу. Серйозні покарання за невинну контрабанду чекають на мандрівника в Японії, Австралії та Сінгапурі. Посилюють контрольні заходи Литва і Польща – і тепер уже похрумтіти огірком, чекаючи пересадки у Вільнюсі, не вийде.

Самобалансовані пристрої

Самобалансовані пристрої
Улюблену іграшку дитини, гіроскутер, взяти з собою ніяк не вийде. Їх провезення заборонено

Інновації на борту не в пошані. Сумніви щодо перевезення високотехнологічних пристроїв, які прямо не тлумачаться правилами, часто вирішуються не на користь пасажирів. Тому не зайвим буде завчасно уточнити, чи допустиме провезення тієї чи іншої техніки.

З великою часткою ймовірності вам скажуть тверде «ні» у відповідь на намір узяти на рейс будь-який самобалансований пристрій, навіть зі знятим акумулятором. До таких пристроїв належать гіроскутери, аероборди, вейвборди, валізи на електричному приводі та деякі інші предмети. Пряму заборону на них заявляють голландська KLM, японська ANA, грецькі AEGEAN і Olympic Air та інші. Техніку не приймуть ні в багаж, ні в ручну поклажу.

Деякі подорожі не можна здійснити з одним лише рюкзаком. Сімейні поїздки або переселення в нову країну обтяжують нас величезним багажем. Але щось доведеться залишити на батьківщині. Щоб уникнути проблем на вокзалі або в аеропорту, виключіть із супутніх речей

  • зброю та боєприпаси,
  • вибухові речовини та піротехніку,
  • легкозаймисті рідини та гази (зокрема запальнички),
  • електронні пристрої з потужними акумуляторами,
  • сирі продукти харчування.

А також будьте уважні з провезенням антикваріату, екзотичних тварин, рослин і ліків – вони потребують спеціальних дозвільних документів. Нехай ніщо не затьмарює вашу подорож!


Відкрийте більше з TRAVELINTO.INFO

Підпишіться, щоб отримувати найсвіжіші записи на вашу електронну пошту.

Також цікаво:

Коментарі

Відкрийте більше з TRAVELINTO.INFO

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання