Пт. Жов 18th, 2024

Венеція: що подивитись і куди піти

Від TravelMan Вер 21, 2024
Венеція - що подивитись

Венеція – знамените «плавуче» місто Італії, відоме своєю романтикою, культурою та красою, від якої перехоплює подих. Побудована на платформах, укріплених скам’янілими деревами, Венеція є унікальним місцем зі звивистими каналами, гондолами та красивими арочними кам’яними мостами. Багатоповерхові будівлі, прикрашені вишуканими фасадами, стоять уздовж водних шляхів, а водні таксі дзижчать над блакитними водами, наче бджоли над яскравою квіткою.

Це унікальне місце на півночі Італії є культурним центром та архітектурним витвором, що приваблює мільйони відвідувачів щороку. Але не потрапляйте в пастку відвідування лише найвідоміших місць під час подорожі до Венеції. Ми склали список з 10 найкращих речей, які варто побачити і зробити у Венеції, щоб ви не пропустили деякі з прихованих перлин. Від площі Сан-Марко до району Кастелло – у Венеції є щось на будь-який смак.

Також читайте: 11 найкращих речей, які можна зробити у Венеції (путівник містом)

Венеціанські гондоли

Венеціанські гондоли – це традиційна форма повільної подорожі водними шляхами та каналами міста. Кожна гондола завдовжки понад десять метрів належить і обслуговується власним гондольєром, який носить смугастий топ, чорні штани і солом’яний капелюх.

Колись це був основний вид транспорту у Венеції для заможних городян, і колись каналами курсувало до 10 000 гондол! Сьогодні у Венеції працює лише близько 400 гондол. Кожна гондола курсує водними шляхами, здійснюючи поїздки тривалістю близько 40 хвилин за раз. Обов’язково уточніть вартість поїздки на гондолі перед відвідуванням, якщо це входить до вашого списку бажань.

Гондоли в Венеції, Італія

2. Гранд-канал

Як найширший водний шлях у Венеції, Гранд-канал часто заповнений гондолами, водними таксі та готельною баржею La Bella Vita! Мало змінившись з вісімнадцятого століття, цей мальовничий канал був неодноразово намальований італійським художником Каналетто. Звідси відкривається чудовий вид на прекрасно збудовані будівлі в класичному стилі, а його центральне розташування в межах Венеції робить його ідеальним місцем для огляду найпопулярніших визначних пам’яток міста.

Побудовані в основному між тринадцятим і вісімнадцятим століттями, береги Гранд-каналу встелені розкішними палаццо, збудованими венеціанськими знатними родинами, щоб продемонструвати свій престиж. Влітку на понтонах, що відкриваються до бірюзово-блакитних вод, розкидані глядачі, які їдять морозиво, насолоджуючись яскравими сонячними днями. Не пропустіть можливість помилуватися вражаючими краєвидами, здійснивши подорож вздовж Великого каналу.

Гранд-канал в Венеції

3. Собор Святого Марка та площа Святого Марка

Ми об’єднали Собор Святого Марка і площу Святого Марка в одну пропозицію, тому що вони знаходяться в безпосередній близькості, і рідко можна побачити одне без іншого! Площа Сан-Марко, або площа Святого Марка, є найвідомішою площею у Венеції. Історично ця площа була соціальним, релігійним і політичним центром Венеції. Ця знаменита площа, на якій з одного боку домінує культовий Палац Дожів, а з іншого – Базиліка Святого Марка, оточена одними з найкрасивіших архітектурних споруд у всій Венеції.

Читайте також:  Венеція - Огляд та коротка історія

Поза всяким сумнівом, найпопулярнішою релігійною спорудою у Венеції є базиліка Святого Марка. Заснована в дев’ятому столітті, первісна базиліка містила викрадені мощі тіла Святого Марка Євангеліста. Базиліка наповнена вражаючими мозаїками та візантійськими творами мистецтва. Побудована на більш ніж 500 колонах, базиліка Святого Марка зберігає дорогоцінні реліквії та скарби, включаючи вівтарну ширму із золота, всипану сотнями дорогоцінних каменів і перлин.

Собор Святого Марка в Венеції

4. Палац дожів

Подорож до Венеції, Італія, не буде повною без відвідування розкішного Палацу Дожів. Палац Дожів, що височіє над площею Сан-Марко, колись був резиденцією глави Венеціанської республіки, дожа. Фасад, який видно з площі Сан-Марко, демонструє вражаючу готичну венеціанську архітектуру, на яку вплинуло ісламське мистецтво, і є продуктом історії Венеції як купецької нації.

Відкритий для відвідувачів у 1923 році, Палац Дожів є неодмінним пунктом призначення для екскурсантів і культурних стерв’ятників Венеції. Усередині будівлі відвідувачі можуть побачити бібліотеку Святого Марка, художню галерею, зали засідань ради та приватні апартаменти Дожів. Фрески на стінах і стелях Палацу Дожів були написані відомими італійськими художниками Веронезе і Тінторетто.

Палац дожів

5. Міст зітхань

Можливо, ви здивуєтеся, дізнавшись, що прекрасний Міст Зітхань був вирішенням проблеми, про яку ви, можливо, навіть не замислювалися. У кожному місті є злочинність, тому навіть у Венеції були в’язні. Перекинутий через канал між Палацом Дожів і в’язницею, Міст Зітхань використовувався для переміщення ув’язнених через безпечну зону до їхніх камер.

Побудований для переміщення в’язнів з камери тортур у Палаці дожів до нової будівлі в’язниці, витіюватий міст був спроектований так, щоб приховати своє гротескне призначення. Завершений у сімнадцятому столітті, міст був побудований у стилі бароко і є єдиним критим мостом у Венеції. Місцева легенда свідчить, що «Міст зітхань» названий так тому, що в’язні, які проходили через переправу, могли зазирнути з його заґратованого вікна в останній раз на Венецію перед тим, як їх замкнуть у камеру.

Міст зітхань

6. Колекція Пеггі Гуггенхайм

Розташований поруч з Гранд-каналом, музей Пеггі Гуггенхайм є обов’язковим місцем для відвідування у Венеції для любителів мистецтва. Розташована в її колишньому будинку, Палаццо Веньєра деї Леоні, колекція складається з творів сучасного мистецтва, які вона зібрала у двадцятому столітті.

Протягом усього свого життя Пеґґі Ґуґґенхайм була активною у світі мистецтва, підтримувала багатьох художників свого часу і здобула велику повагу в Європі та Америці. Її особиста колекція творів мистецтва представлена в Музеї Пеґґі Ґуґґенхайм у Венеції. Серед них – роботи Пабло Пікассо, Рене Магрітта, Сальвадора Далі, Джексона Поллока та багатьох інших відомих сучасних художників.

Читайте також:  Що подивитися на Сардинії

Колекція Пеггі Гуггенхайм

7. Район Кастелло

Тихий житловий район Кастелло знаходиться всього в декількох хвилинах ходьби від площі Сан-Марко. Чудове місце для огляду вишуканої венеціанської архітектури та водних шляхів, район Кастелло є більш спокійним районом Венеції, без натовпу. Кастелло – ідеальне місце, якщо ви любите культуру, адже це найближче місце, де ви зможете відчути Венецію в її найбільш автентичному вигляді.

Район Кастелло з його різноманітними архітектурними стилями є найбільшим з шести районів Венеції. Тут є вузькі вулички з середньовічними церквами і будівлями братств, а також більш сучасні резиденції. Тут ви знайдете малі підприємства, бари та ринки, які набагато менш туристичні, ніж у центральній частині Венеції. Сюди варто завітати, щоб зробити кілька святкових фотографій без зайвих людей на шляху!

Район Кастелло

8. Військово-морський історичний музей

Менш відома пам’ятка, ніж деякі інші музеї, Венеціанський музей історії військово-морського флоту знаходиться в стороні від основних туристичних маршрутів. Музей історії військово-морського флоту, що займає територію, яка включає в себе старовинну верф Венеціанської республіки, знаходиться в тихому районі Кастелло.

Як місто, розташоване на воді, цілком природно, що Венеція повинна мати музей, присвячений її морській доблесті. У Військово-морському історичному музеї відвідувачі можуть побачити історичні судна Венеції та дізнатися про морську історію цієї меркантильної, мореплавної спільноти. В експозиції представлені венеціанські гондоли, італійські військові кораблі та рибальські човни, а також картини і колекції, пов’язані з навігацією та морською історією.

Військово-морський історичний музей

9. Базиліка Санта-Марія-делла-Салюте

Завдяки своїм великим куполам і вражаючому оздобленню, базиліка Санта-Марія-делла-Салюте є однією з найбільш домінуючих будівель на небосхилі Венеції. Розташована між Гранд-каналом і каналом Джудекка, вона видніється на багато миль навколо Венеції, підносячись над іншими будівлями на висоті 230 футів. Заснована в 1631 році, базиліка Санта-Марія-делла-Салюте була побудована в пам’ять про жертв чуми, яка забрала майже третину населення Венеції. Спроектована в стилі бароко, вона виконана з істрійського каменю і має восьмикутну форму, з прилеглими каплицями з боків. Всередині церкви відвідувачі можуть оцінити вражаючі витвори мистецтва Луки Джордано, Тінторетто і Тиціана.

Базиліка Санта-Марія-делла-Салюте

10. Міст Ріальто

Для дійсно вражаючих видів на Венецію, міст Понте ді Ріальто – це місце, яке не можна пропустити. Підніміться на міст, щоб з його висоти над блакитними водами насолодитися видом на Гранд-канал і приголомшливу архітектуру Венеції. Це один з чотирьох мостів, що перетинають Гранд-канал, тому його обов’язково потрібно відвідати, щоб перейти з одного берега на інший!

Побудований у 1551 році, Понте ді Ріальто був першим кам’яним мостом, збудованим для перетину Гранд-каналу. Після того, як багато дерев’яних мостів зруйнувалися або впали, Ріальто був задуманий венеціанським урядом як більш довговічне рішення. Його унікальний проект Антоніо да Понте перевершив пропозиції Мікеланджело та Сансовіно. Міст Ріальто з однією аркою в центрі став невід’ємною частиною венеціанського ландшафту, і найкраще ним милуватися з води.

Міст Ріальто

Відкрийте для себе Венецію на борту баржі

Найкращий спосіб побачити Венецію – це повільно подорожувати приголомшливими водними шляхами цього чудового міста, щоб увібрати в себе всю його красу.


Відкрийте більше з TRAVELINTO.INFO

Підпишіться, щоб отримувати найсвіжіші записи на вашу електронну пошту.

Також цікаво:

Коментарі

Відкрийте більше з TRAVELINTO.INFO

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання