Пт. Жов 18th, 2024

Оксамитовий сезон: найкращі напрямки вересня та жовтня

Від TravelMan Вер 18, 2024
Оксамитовий сезон - найкращі напрямки для туризму в Європі 2024

Не поспішайте засмучуватися, що календарне літо добігло кінця. Попереду найкомфортніший і найприємніший туристичний період – оксамитовий сезон. У більшості країн біля Середземного і Чорного моря залишається тепло протягом майже всієї осені. Якщо правильно вибрати напрямок, то легко можна продовжити літо ще на кілька тижнів. Ми зібрали 10 найкращих варіантів!

Плюси оксамитового сезону

В оксамитовий сезон спадає задушлива літня спека, з’являються освіжаючі бризи, але при цьому море залишається теплим і придатним до плавання. Можна відпочивати на пляжі або вирушити на екскурсії, не ризикуючи отримати тепловий удар після години на вулиці.

Ще один важливий плюс – відсутність натовпів туристів. З початком навчального року кількість мандрівників сильно зменшується. Це чудовий час, щоб побачити найбільш знакові пам’ятки і потрапити в цікаві місця без черг.

Але головне – можливість купити гарячі тури з великими знижками. На початку осені багато фірм пропонують поїздки за зниженою ціною, але зі збереженням високого рівня комфорту. Купуйте тури заздалегідь, щоб встигнути оформити візу.

Найкращі напрямки для відпочинку

Туреччина

Туреччина приймає туристів практично цілий рік, але у вересні та жовтні тут особливо приємно відпочивати. Температура повітря тримається в діапазоні від +26°C до +28°C, а вода нагрівається до +26°C. Кліматичні умови чудово підходять для літніх людей або батьків із маленькими дітьми.

Щоб захиститися від північних вітрів, обирайте південні регіони біля Середземного моря – Анталью, Аланію, Сіде, Кемер. А вільний час присвятіть вивченню місцевих визначних пам’яток. Так, історія Анталії налічує понад 2 тисячі років. Прогуляйтеся історичним районом, зайдіть у морську гавань, помилуйтеся воротами Адріана і вежею Хидирлик, щоб отримати незабутні враження. І не забудьте скуштувати місцеву кухню!

Гордість Анталії - парк Yaşam Parkı
Гордість Анталії – парк Yaşam Parkı з красивою і доглянутою 7-кілометровою береговою лінією.

Чорногорія

Перша половина осені в Чорногорії – тепла і сонячна. Температура повітря сягає +26°C, а води – +23°C. Адріатичне море чисте і прозоре, тому чудово підходить і для купання, і для інших водних розваг. Але головний привід відвідати цю країну восени – багатий урожай, який дозріває якраз до вересня. Хурму, лайми, інжир і ківі можна зривати прямо з дерев і запасатися вітамінами на зиму.

Холоднішати почне тільки наприкінці жовтня, а до цього часу можна і засмагати, і плавати, і вивчати місцеву природу. Мальовничі бухти та печери, середньовічна міська архітектура, яскрава флора озер і лісів, численні собори та величні гори – подивитися є що!

Пляж Jaz біля Будви
Пляж Jaz біля Будви – один із найдовших у Чорногорії. Це популярне місце і для відпочинку, і для проведення музичних фестивалів.

Греція

+30°C у вересні та +28°C у жовтні – осінь у Греції тепліша за літо в багатьох країнах світу. Море ж нагрівається до +25°C і не думає остигати раніше листопада. Відпочинок на пляжі – класика, а для допитливих і активних підійдуть численні пам’ятки. Любителям природи – гори (піднятися на Олімп – мрія багатьох), озера і незаймані бухти.

Читайте також:  Європа восени: Найкращі місця для приголомшливого листя та святкових розваг

Фанатам історії – античні куточки та музеї. Акрополь, Панатінаїкос і храм Зевса в Афінах, Кносський палац на Криті, Храм Аполлона в Дельфах, Левині ворота в Мікенах, Палац великих магістрів на Родосі – це тільки мала частина стародавньої спадщини.

На грецькому острові Закінф в Іонічному морі є бухта Навайо
На грецькому острові Закінф в Іонічному морі є бухта Навайо, знаменита не тільки мальовничими краєвидами, а й уламками покинутого корабля.

Іспанія

Приємна особливість клімату Іспанії – однакова температура повітря і води. У вересні це +25°C, у жовтні – +22°C. Ідеальні умови для пляжного відпочинку! Найтепліше в південних регіонах – Коста-дель-Соль і Коста-Бланка. Наприкінці вересня можливі дощі, а в морі бувають шторми, але вони трапляються рідко і тривають недовго.

Відпочинок на березі буде комфортним і приємним, а за незвичайні враження відповідають стародавні міста. Модний і стильний Мадрид та сповнена мистецтва Барселона відомі багатьом, але й невеликі поселення здатні здивувати. Замок Коломарес у Бенальмадені, алькасар Християнських королів у Кордові, виноградники в регіоні Ріоха, середньовічна забудова Куенка, Собор Святого Якова в Сантьяго-де-Компостело… Список можна продовжувати нескінченно.

Замок Пеніскола в Іспанії
Замок Пеніскола розташувався на висоті 64 метри на скелі з видом на Середземне море. Це одна з найцікавіших пам’яток регіону.

Італія

На італійських курортах у вересні повітря нагрівається до +28°C, а вода – до 25°C. Лігурійське, Тірренське, Адріатичне, Іонічне узбережжя, острови Сицилії, Сардинії, Іск’є – обирайте відповідний варіант і насолоджуйтеся спокійним відпочинком.

А щоб урізноманітнити відпустку, вирушайте на екскурсії до Риму, Венеції, Флоренції, Генуї або Мілана. У цих містах химерно змішується старовинна архітектура і сучасне мистецтво. Природних пам’яток теж чимало: вулкан Стромболі, терми Сатурнії, озеро Гарда, гроти Фрасассі, Мармуровий водоспад і сади Боболі.

Гордість регіону Лаціо - довгий пляж Сабаудії
Гордість регіону Лаціо – довгий пляж Сабаудії із золотистим піском.

Єгипет

Оксамитовий сезон актуальний і для Єгипту, хоча тут спекотніше, ніж у країнах Європи. У вересні та жовтні середня температура повітря – +30°C, води – +26°C. У листопаді стовпчик термометра покаже +26°C, а вода охолоне до +24°C. Шарм-ель-Шейх залишається привабливим і яскравим.

Це ідеальний час, щоб спокійно вивчити стародавні місця. Почніть з пірамід і сфінкса в Гізі, а після вирушайте в Долину фараонів у Луксорі, вивчіть палац і парк Монтаза в Олександрії, пройдіться вуличками і ринками Каїра, а поле підніміться на гору Синай.

Олександрія на узбережжі Середземного моря
Олександрія на узбережжі Середземного моря приваблює не тільки стародавніми пам’ятками архітектури та мистецтва, а й доглянутими сучасними пляжами.

Албанія

На відміну від попередніх варіантів, ця країна не користується величезною популярністю у туристів, а тому можна розраховувати на спокійний і відокремлений відпочинок. Узбережжя країни омивають Адріатичне та Іонічне моря. Для відпочинку у вересні обирайте перше – воно мілке і нагрівається швидше. Місцеві пляжі прозвали «албанською рів’єрою» за мальовничий краєвид: білосніжний пісок і прозоре море сапфірового відтінку.

Вдень у вересні тут +28°C, а вода нагрівається до +25°C. Найкращий варіант для сімейного відпочинку – курорт Дуррес. У жовтні і повітря, і вода близько +25°C. Найкращі місця для купання цього місяця – узбережжя Саранди і Влери. Ця країна підійде шанувальникам активного відпочинку. Більшу частину її території займають гори, які чудово підходять для трекінгу. З інших мальовничих місць на увагу заслуговує Охридське озеро – найстаріше і найглибше на Балканах, національний морський парк Карабурун-Сазан і карстове джерело «Блакитне око».

Читайте також:  Найкращі осінні гастрономічні фестивалі Європи
Невелике містечко Хімара на узбережжі Іонічного моря
Невелике містечко Хімара на узбережжі Іонічного моря – частина “албанської Рив’єри”.

Португалія

Для відвідування Португалії підходить тільки вересень. Температура повітря вдень – близько +25°C, води – +24°C. У жовтні всього на пару градусів холодніше, але починаються дощі. Мадейра, Кашкайш, Алгарва, Лісабон або Порту – вирішувати вам.

На португальському узбережжі розкішні курорти є сусідами з рибальськими селами, а в містах на кожному кроці історичні райони та сучасні хмарочоси. Якщо хочете спокійну споглядальну відпустку, обирайте містечко Тавіра з дикими пляжами неподалік, за мальовничим краєвидом на скелясті кручі вирушайте в Сезімбру, а найкрасивіші пляжі країни знайдете в Лагосі.

Безліч мальовничих ділянок узбережжя - Алгарве, Португалія
У центрі історичної провінції Алгарве біля міста Фару є безліч мальовничих ділянок узбережжя.

Болгарія

Відпочити комфортно у вересні можна і в Болгарії – повітря нагрівається до +24°C, вода – до +23°C. А ось у жовтні вже прохолодно і для прогулянок, і для купання в Чорному морі. Албена, Золоті піски та Еленіте – найкомфортніші курорти. Обирайте їх для спокійного пляжного відпочинку.

Болгарія відома і своїми оздоровлювальними курортами з мінеральними водами та лікувальними грязями. Щоб поліпшити своє самопочуття, обирайте Велінград, Санданські або Павло-баня. Ефект від медичних процедур зміцнює свіже лісове, гірське або морське повітря – залежно від того, яке місто для відпочинку оберете.

Місто Обзор на березі Чорного моря
Місто Обзор на березі Чорного моря пропонує безліч сучасних готелів на першій лінії.

Немає проблем і з визначними пам’ятками. Хочете незвичайних вражень? Вивчіть монастир у скелі біля міста Варна. Любите старовинну архітектуру? Відвідайте Несебр, частина якого пішла під воду. Захоплюєтеся палацами? Поїдьте до Балчика. Цікавитеся античністю? Погляньте на римський амфітеатр у Пловдиві. А якщо бажаєте всього й одразу, вирушайте з екскурсією до столиці, Софії.

Кіпр

Влітку повітря на Кіпрі нагрівається до +40°C і навіть морські бризи не рятують від задушливої спеки. Але все змінюється з настанням вересня. Температура спадає до +30°C, а в жовтні – до +28°C. А вода залишається дуже теплою – +26°C і +24°C градуси відповідно.

Осінь чудово підходить і для спокійного лежання на пляжі, і для активного вивчення острова. У цей час природа приходить до тями після періоду палючого сонця і посухи, схили знову зеленіють і розпускаються квіти. Грецька частина острова рясніє місцями з тисячолітньою історією. Купальня Афродіти, Гробниці царів і фортеця в Пафосі, палац архієпископа в Нікосії, Церква Святого Лазаря й акведук у Ларнаці – найвідоміші.

Петра Ту Роміу або Скеля Афродіти
Петра Ту Роміу або Скеля Афродіти – мальовниче місце на узбережжі між Лімассолом і Пафосом. Згідно з грецькою легендою, тут із моря на пляж вийшла богиня кохання Афродіта.

Дивовижні й природні куточки: національний парк Акамас, евкаліптовий гай у Лімасолі, блакитна лагуна Айя-Напа, солоне озеро з фламінго в Ларнаці. На Північній стороні теж є на що подивитися: античне місто Солі, замок Буффавенто, Кіренійський замок, мечеть Селіміє.

Резюмуємо:

  • Вересень і жовтень чудово підходять для відпочинку в деяких країнах Середземномор’я і Причорномор’я.
  • Відпустка в оксамитовий сезон – це комфортна температура повітря і води, відсутність натовпів туристів і знижки на тури.
  • За розвиненими курортами вирушайте до Туреччини та Єгипту, а мальовничі пейзажі знайдете в Португалії, Чорногорії та Албанії.
  • Іспанія, Італія, Греція і Кіпр чудово підходять для екскурсійного відпочинку, а оздоровитися можна в Болгарії.

Вибирайте найцікавіший напрямок і вирушайте насолоджуватися теплом!


Відкрийте більше з TRAVELINTO.INFO

Підпишіться, щоб отримувати найсвіжіші записи на вашу електронну пошту.

Також цікаво:

Коментарі

Відкрийте більше з TRAVELINTO.INFO

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання